Поиск по сайту:
Найти



Народные блоги

Добавить ленту статей сайта в свой iGoogle
Последние публикации

Голова Верховної Ради України привітав жінок з міжнародним жіночим днем

Ігор Бурдяк | 7.03.2012 13:37

-1
Рейтинг
-1


Голосов "за"
2

Голосов "против"
3

"Суспільство не буде виконувати (квоти представництва жінок у владі), якщо ми не позбудемося того, що у нас є вже традицією і, в принципі, воно входить у християнську ментальність, згідно з якою чоловік – це вища істота, тому що жінка створена була з ребра Адама. Відповідно вона вже стоїть на нижчому щаблі", – сказав Володимир Литвин.

Голова Верховної Ради України привітав жінок з міжнародним жіночим днем
З однієї сторони, така діалектика від Литвина зрозуміла (пізніше його прес-служба заявила, що Литвин вважає жінку "часто-густо" вищою за чоловіка). Він вірою і правдою служив КПРС аж до серпня 1991 року, і через те навіть трохи постраждав: із-за заборони цієї партії довелося деякий час заробляти на хліб насущний двірником і сторожем.

А до того він трудився на ідеологічній партійній ниві. Там не гребували ніякими міфами. А коли йшлося про "опіум для народу", то й поготів. В комуністичних агітках можна було прочитати й таку нісенітницю, що на початках християнства якийсь християнський собор затвердив догмат про те, жо в жінки...немає душі.

Ну партія вимагала, то й писали. Але не обов'язково вірити в те, що пишеш і за що агітуєш. Власне тому, що члени КПРС не вірили своїй партії, так швидко й безболісно розвалилася вона і розпався Радянський Союз. Не мусів вірити і В. Литвин, який виріс в невеликому селі на Поліссі, на межі між Житомирщиною і Волинню. Мабуть, його мати, проста селянка, у вільний від уроків і піонерської діяльності час розказувала малому Володі про Добру Новину, яку приніс Син Божий на грішну землю 2 000 років тому. Можливо він і до сільської церкви деколи ходив.

Та все-таки сконфузився Голова Верховної Ради України: Литвин перед 8 березня вказав жінкам, де їхнє місце.

Насправді християнство не каже, що чоловік – це вища істота. Воно каже, що особа жіночої статі, Діва Марія стала Матір'ю Божою. Для "невоцерковлених" це абсурд. Ісус народжений в вічності від Отця, тобто ще до сотворення світу. Як Діва Марія, яка народилася через тисячі років після сотворення світу може бути Його Матір'ю?

Ісус Христос, Друга Особа Божа має дві природи: Божу і Людську. Бог був втілений через зачаття Діви від Святого Духа. І хоча Син Божий має дві природи, Особа одна. І Марія є Земною Матір'ю цієї Особи. Тієї самої, яку Бог-Отець породив в вічності, тобто ще до сотворення світу.

А мужчина, чоловік не має ніякого відношення до цієї події. То що, він не вища, а нижча істота?

Ні! Мужчина інший. Його завдання віддавати, а жінки – приймати. Тому в православно-католицькій традиції освячувати Дари, бути священиком може лише мужчина.

Тепер щодо ребра. На аккадській мові – мертвій мові семітської мовної родини, якою розмовляли у Месопотамії слово "цело" мало два значення – ребро і життя. Таке значення трансформувалося і в староєврейську мову. Можливий такий семантичний зв'язок: життя-серце-груди-ребро. Подібно як у старослов'янській мові із словом "живот".

Цей уривок символічного тексту Старого Завіту Християнство розуміє так:

Адам (івр. אָדָם, букв. людина); Єва (івр. חוה, букв. життя чи та, що дає життя).

Адам і Єва це чоловічі і жіночі імена.

Але крім того, Адам – людина (чоловік чи жінка). Єва – життя.

Мабуть не треба нині доводити, що жінка і чоловік повинні мати однакові права на реалізацію своїх талантів, в т. ч. і в політиці. Цей допис хоче лише сказати, що не християнство винувате, якщо ця умова десь не дотримується.

А жінок, які святкують завтра, вітаю:

Хай восьме Березня несе вам втіху

Коханців й щирих почуттів

Щоб ви не знали від любові лиха

І за собою спалених мостів

Хай пестять і кохають вас чоловіки

Бо того варті ВИ

Розкішні, хижі, й лагідні жінки!

(Трішки перефразований вірш від Наталії)










© 2007 - 2020, Народная правда
© 2007, УРА-Интернет – дизайн и программирование

Перепечатка материалов разрешена только со ссылкой на "Народную правду" и указанием автора. Использование фотоматериалов раздела "Фото" — только по согласованию с автором.
"Народная правда" не несет ответственности за содержание материалов, опубликованых авторами.

Техническая поддержка: techsupport@pravda.com.ua