Пошук на сайті:
Знайти



Народні блоги

Додати стрічку статей сайту до свого iGoogle
Останні публікації
Код   Е   Е 100-199   Е200-299   Е300-Е399   Е400-499   Е500-599   Е600-699   продуктах харчування

ВАРТО ЗНАТИ! КОДИ Е НА ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ.

Тимофій Бабак | 3.09.2015 11:56

0
Рейтинг
0


Голосів "за"
0

Голосів "проти"
0

Код "Е" на продуктах харчування означає присутність тих чи інших харчових добавок в них. Причому, багато які з таких добавок можуть завдати шкоди нашому організму. Ось і потрібно не просто дивитися на термін придатності продуктів і склад, а й уміти розшифровувати коди, щоб убезпечити себе і своїх близьких від небезпечних добавок.

ВАРТО ЗНАТИ! КОДИ Е НА ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ.
Е 100-199 – барвники

На жаль, барвники присутні в багатьох продуктах харчування, при цьому особливо шкідливі червоні і жовті барвники. Вони можуть викликати алергію – кропивницю. Це наприклад, тартразин – Е102, кармін – Е120. Ці барвники використовують в кондитерських виробах, морозиві, газованих напоях.

Також не рекомендується купувати продукти з добавкою Е124. Вона провокує приступи астми. А барвники під кодами Е171-173 можуть, призвести до захворювань печінки і нирок.

Е123 – дуже небезпечний, сприяє виникненню онкологічних захворювань.

Е152 – рако небезпечний, заборонений.

Е200-299 – консерванти

Особливо слід уникати продуктів з кодами Е250 і Е251. Це нітрит і нітрат натрію – отруйні токсичні речовини. На жаль, ці консерванти донині використовують у виробництві. Наприклад, саме вони надають копченостям і ковбасам їх апетитний рожево-червоний колір.

Нітрит і нітрат натрію надають канцерогенний ефект на організм людини, тому можуть викликати рак, не кажучи вже про алергію, головний біль та печінкові кольки. Але можна зменшити шкідливість дії нітриту і нітрату натрію та забезпечити їх максимальний вихід з організму. Для цього потрібно їсти ковбасу разом з овочами.

Консерванти Е230, Е231 і Е232, які використовуються при обробці фруктів (завдяки їм фрукти місяцями не псуються) і додаються в консерви, є не що інше, як фенол, який, потрапляючи в наш організм в малих дозах, провокує рак, а у великих – є чистою отрутою. Крім того, Е231 і Е232 шкідливі для шкіри. Е270 – молочна кислота – небезпечна для дітей і для людей з лактозою недостатністю.

Е300-Е399 – антиокислювачі

Такі добавки регулюють процеси окислення в продуктах, оберігають їх від зміни кольору. Дія антиокислювачів схожа на дію консервантів. Слід врахувати, що людям, що страждають астмою або схильним до алергії, взагалі не можна вживати добавки Е311, Е320 і Е321. Дві останні входять до складу деяких жувальних гумок. А Е311 є в йогуртах, кисломолочних продуктах, ковбасних виробах, вершковому маслі, шоколаді. А добавка Е320 шкідлива ще й тим, що підвищує вміст холестерину в організмі.

Е400-499 – стабілізатори

Е407, 447 – викликають захворювання печінки і нирок.

Е461-466 – захворювання шлунково-кишкового тракту.

Е421 – дуже шкідлива для зубів.

Е450 – сприяє розвитку остеопорозу.

Е500-599 – емульгатори

Е508-512 – викликають розвиток раку.

Е510, 513, 527 – негативно впливають на печінку, можуть викликати сильний розлад шлунку.

Е600-699 – піногасники, розпушувачі

Е951 – викликає утворення злоякісних пухлин, алергію, головний біль, депресію.

Е952 – провокує ниркову недостатність.

Нешкідливі добавки:

Е100, Е300, Е326, Е406, Е440.










© 2007 - 2012, Народна правда
© 2007, УРА-Інтернет – дизайн і програмування

Передрук матеріалів дозволяється тільки за умови посилання на "Народну правду" та зазначення автора. Використання фотоматеріалів із розділу "Фото" – тільки за згодою автора.
"Народна правда" не несе відповідальності за зміст матеріалів, опублікованих авторами.

Технічна підтримка: techsupport@pravda.com.ua