Поиск по сайту:
Найти



Народные блоги

Добавить ленту статей сайта в свой iGoogle
Последние публикации
органічний дивограй 8 жовтня 2011 року   київ. ярмарок   органіка   біолан   подія   поділ   органічні продукти   надія потоцька   майстер-класи   концерт   частування   їжа   екологія   здоровий спосіб життя

8 жовтня у Києві відбудеться Другий Всеукраїнський ярмарок органічних продуктів "Органічний дивограй"

Потоцька Надія | 5.10.2011 12:22

0
Рейтинг
0


Голосов "за"
1

Голосов "против"
1

Ярмарок – соціальний проект.
Вхід і участь у всіх майстер-класах – безкоштовна!


8 жовтня у Києві відбудеться Другий Всеукраїнський ярмарок органічних продуктів ''Органічний дивограй''
Вдруге в Києві відбудеться унікальна подія – ярмарок органічних продуктів "Органічний Дивограй". В одному місці зберуться понад 30 органічних виробників із 11 областей України, які представлять вітчизняні виключно сертифіковані органічні продукти. Крім того, на ярмарку будуть присутні експерти з питань здорового та правильного харчування, науковці, представники міжнародних асоціацій та фондів. Відвідування ярмарку, майстер-класів та святкового концерту – безкоштовне, подія відкрита для усіх гостей.

Головна мета "Органічного дивограю" – привернути увагу людей до необхідності здорового та правильного харчування, навчити українців відповідально ставитися до вибору продуктів, рахуватися із безпечністю технологією вирощування та дбати про власне здоров'я.

Чому саме органіка?!

Проблема якості харчових продуктів є актуальною у всьому світі. Загальні сучасні умови вирощення продукції не завжди безпечні: в ґрунт вноситься силенна кількість пестицидів, добрив, тварини утримуються у невідповідних умовах, отримують антибіотики. Виробники харчових продуктів не гребують ні замінниками смаку та аромату, ні фальсифікацією самої сировини для виготовлення.

Ситуація поглиблюється й тим, що кожен третій споживач в Україні не цікавиться складом продукту, а ті, що все-таки читають етикетку, у першу чергу цікавляться датою виробництва та терміном зберігання, і тільки кожен десятий звертає увагу на склад та інгредієнти.

Альтернативою традиційним продуктам харчування сьогодні є органічні – дійсно екологічно чисті та корисні для здоров'я, вирощені з чистого насіння, на незабруднених територіях і без використання хімічних добрив та інших додатків.

Органічне виробництво впроваджується у більше, ніж 141 країні світу. Там продукти маркуються "еко", "біо", "органік" (в залежності від країни). В Україні ж серед виробників усталилася назва "органічний продукт", оскільки "еко" та "біо" через надмірне використання на продукції, яка не відповідає своїм характеристикам, втратили довіру серед вітчизняних споживачів.

Основною проблемою українських виробників сьогодні є відсутність закону про органічне виробництво. Це вкрай негативно позначається на тих виробниках, які працюють сумлінно, дійсно докладають зусиль, проходять складну сертифікацію. Вони не можуть конкурувати із виробниками, що використовують хімічні засоби захисту у вирощуванні рослин, адже у разі підробки і на тій, і на іншій продукції буде зазначено, що продукт "органічний".

Крім того, відсутність закону, а, відповідно, діяльність поза правовим полем заважає зараз об'єктивно говорити про розміри ринку, про кількість сертифікованих земель, виробників, частку органічних продуктів від всіх харчових продуктів тощо.

За словами голови правління Асоціації виробників органічної продукції "БІОЛан Україна" Василя Пиндуса, можна зустріти інформацію про 280 тис.га, про 200 виробників, однак, це не офіційні статистичні дані. "Оскільки "головного документу", який би визначав, що таке органічне виробництво, хто такі органічні виробники, механізми діяльності галузі, юридичний захист і контроль відповідності продукції, немає, то, логічно виходить, що немає і самих виробників, – зазначив пан Пиндус. – І це притому, що органічний напрямок зародився, щойно Україна здобула свою незалежність".

Тому сьогодні вітчизняні виробники сертифікують свою продукцію за європейськими стандартами органічного виробництва, адже закордоном цей сектор сільського господарства знаходиться на вищому рівні, в міністерствах створені окремі відділи.

"За кордоном свого часу відбувалися всі ті ж самі процеси, що й у нас. У них теж був хаос, адже ведення господарства без застосування "хімії" бере свій початок задовго до прийняття законодавства: Постанова ЄС про органічне виробництво з'явилася у 1991 році, але сплеск органічного виробництва припадає на 70-80-ті роки. Згодом, коли органічний рух набув масштабу, держава була змушена втрутитися і надати цьому процесу законодавчої форми", звертає увагу директор єдиного українського сертифікаційного органу "Органік стандарт" Сергій Галашевський.

Завдяки фінансовій підтримці Швейцарської Конфедерації та Французького Посольства в Україні на ярмарку фермери презентуватимуть овочі (картопля, морква, буряк, редька, часник, гарбузи, кавуни, дині), фрукти (яблука), м'ясо (куряче та свинину), молоко, сир, масло, борошно, цукор, крупи, пластівці, чаї та збори лікарських трав.

У програмі заходу: продаж та дегустація органічних продуктів, виступ фольклорних колективів, фотовиставка "Органічні продукти мають обличчя", майстер-класи з гончарства, ліплення з тіста, розпису еко-торбинок тощо. Для дітей діятиме ігровий майданчик з танцями, іграми та конкурсами.

"Українські споживачі будуть мати на полицях магазинів повний асортимент органічної продукції лише тоді, коли влада зробить, щоб закон про органічне виробництво був прийнятий і запрацював; коли засоби масової інформації будуть підвищувати обізнаність населення щодо органічного виробництва та формувати правильно громадську думку, коли виробники і переробники будуть вирощувати, виробляти і переробляти якісну органічну продукцію і мати здорову конкуренцію на ринку; коли інвестори будуть вкладати кошти в комплекси органічного виробництва. Також необхідною є державна підтримка виробників органічної продукції, що призводить до стрімкого росту органічного сектору країни, як це доведено реальними фактами в усьому світі. І одним із успішних прикладів Органічної епохи є проведення регулярних ярмарків органічної продукції, щоб споживачі і виробників мали змогу поспілкуватися напряму. Запрошуємо усіх на ярмарок органічної продукції "Органічний дивограй"!", – Наталія Прокопчук, Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL), Проект "Сертифікація в органічному сільському господарстві та розвиток органічного ринку в Україні".










© 2007 - 2012, Народная правда
© 2007, УРА-Интернет – дизайн и программирование

Перепечатка материалов разрешена только со ссылкой на "Народную правду" и указанием автора. Использование фотоматериалов раздела "Фото" — только по согласованию с автором.
"Народная правда" не несет ответственности за содержание материалов, опубликованых авторами.

Техническая поддержка: techsupport@pravda.com.ua