Пошук на сайті:
Знайти



Народні блоги

Додати стрічку статей сайту до свого iGoogle
Останні публікації
Великдень   паска   старокиївські рецепти   творчість   українські традиції

Старокиївські оповідки та звичаї: сирна паска "князівка"

Киянка | 22.03.2008 15:13

6
Рейтинг
6


Голосів "за"
8

Голосів "проти"
2

Ділюся сучасно адаптованим старокиївським рецептом сирної паски "князівки", швидкого приготування.

Наступним буде, сподіваюся, розповідь про старокиївську технологію виготовлення великодніх "райських яєць"


Старокиївські оповідки та звичаї: сирна паска ''князівка''
Крім різноманітної великодньої випічки, в старому Києві робили сирні паски. В нашому роді зберігся рецепт сирної паски "княжої" (інші її назви: "князівка", "князівна", "Либідь", "підперезана"). З вишуканим, ніжним смаком, ця паска й раніше робилася порівняно швидко, а з сучасними продуктами – взагалі за півгодини. Справа в тому, що цей оригінальний старокиївський рецепт не потребує ані варки, ані відтискання сиру.

Приводжу список необхідних інгредієнтів:

1. сиркова маса з курагою або родзинками (раніше брали білий сир середньої жирності), з розрахунку 100 г на середню порцію;

2. приблизно така ж кількість крихкого здобного печива, можна шоколадного, з ваніллю (раніше додавали тертий шоколад);

3. йогурт в пакеті або коробочці, бажано – апельсиновий, який вносить до солодкого необхідну легку кислинку (раніше сметану збивали з цукром і цедрою), додавати за потребою належної консистенції, про яку пізніше;

4. родзинки, цукати, горішки, мармеладки, шматочки фруктів (зараз рекомендую дольки мандаринок, порізані банани) – за бажанням (раніше використовували горіхи, родзинки, курагу, цукати з варення)

Приготування: покришене руками в миску печиво розтирається з сирковою масою, з додаванням йогурта (а також горішків, родзинок і т.д) до утворення щільного, але м'якого "тіста", яке не має, однак, розповзатися. Його формують або в спеціальній формі (зараз можна використовувати форми середньої висоти для випічки-запіканок), попередньо облитій в середині холодною водою, та викладають на невелику пласку тарілку, або – вручну.

Оформлення: є два основних варіанти (перший зручніший, коли нести освячувати).

1. В першому варіанті – харчову цупку прозору або кольорову плівку (можна і фольгу) обгортають з боків циліндриком (раніше використовували розмальований пергаментний папір), так, щоб її краї, підрізані у вигляді зубців корони, трохи вивищувалися над верхом паски. Обгорнуту паску "підперезують" – звідси й одна зі старих її назв – підв'язують, роблячи їй легку, ледь помітну "талію":) стрічками та мереживом, переплетеними з віночком квітів та "щасним" намистом. В другому варіанті – боки паски обережно посипають крошками печива, або "викатують" її в них.

2. Далі – однаково для обох варіантів: верх паски покривають йогуртом (тут вже потрібен тільки з коробочки, тобто дуже густий), прикрашають родзинками-горішками-цукатами-дольками фруктів (екзотично виглядають кружечки ківі, апельсинові та лимонні дольки), посипають пасхальною кольоровою посипкою (перед освяченням встромляють посередині свічку з маленьким серветковим "комірцем", яку запалюють).

Готують цю паску останньою з усіх великодніх страв (бо довго не стоїть), на ніч її потрібно поставити на холод (прямо на тарілочці опустити в каструлю, накрити кришкою, щоб не завітрювалася). Правда, вона рідко коли залишається до понеділка, бо така ж смакота:).

Різали її товстою шовковою ниткою або просто відділяли великими ложками.

Княжа паска готується з сюрпризами:) – в неї кладуть маленькі символічні подаруночки (фігурки, монетки, каблучки, тощо), щоб вистачило на всіх, їх гуртом роздивляються та весело коментують.

Щодо підперезання: щасне намисто (яким користувалися для запитання дівочої долі, про що писала раніше в інших розділах "Старокиївських оповідок та звичаїв") поколіннями передавали від матері до доньки. Оскільки воно, таким чином, багаторазово святилося разом з паскою, то вважалося особливо цінним, таким, що притягає щасливу долю. У старому Києві такі намиста виготовлювалися за такими ж старовинними технологіями: були це керамічні намистини, покриті різнокольоровою, часто напівпрозорою глазур'ю.

Досі в Києві бува продаються, виготовлені за прадідівськими взірцями, спеціальні великодні кошики для пасок та інших смаколиків: їх верхні частини виготовлялися нещільними візерунками, з використанням фарбованої лози, в яку вплітали квіти, стрічки, мереживо – обов'язково з вербовими гілками, освяченими у вербну неділю, а накривали їх білими мережаними рушниками з вишитими золотими шовковими хрестиками.

Серед всіх інших великодніх страв княжа паска, мабуть, є одним з найдоступніших рецептів для спільної з дітьми (навіть маленькими) творчості, під час якої – особливо підходящий настрій розповісти про традиції та звичаї, й, можливо, разом започатковувати свої.

Наснаги Вам на корисну цікаву творчість в будь-який слушний час!

Коментарі









© 2007 - 2012, Народна правда
© 2007, УРА-Інтернет – дизайн і програмування

Передрук матеріалів дозволяється тільки за умови посилання на "Народну правду" та зазначення автора. Використання фотоматеріалів із розділу "Фото" – тільки за згодою автора.
"Народна правда" не несе відповідальності за зміст матеріалів, опублікованих авторами.

Технічна підтримка: techsupport@pravda.com.ua