Хтось тут на НП згадав, що у румунських ЗМІ існує квота на позитивні новини в пропорції 50%. Цілком розумний підхід для пост-тоталітарних країн, де ні у журналістів, ні у редакторів зеленого поняття немає про інформаційну збалансованість їхнього продукту. І якщо за політичною заангажованістю ще слідкують деякі моніторингові агенції, то за рівнем негативу в новинах не слідкує ніхто. Більше того, коли я піднімаю цю тему десь в Інтернет реакція така: "Як можна балансувати новини? Адже є факти!" Факт є лише один – що ми всі народжуємося грішними, все інше не факт. Якщо щодня ходити по смітниках і витягувати звідти всяке лайно, то не дивно, що світ буде здаватися суцільним смітником.
Більше того. Навіть про контроверсійну, навіть про трагічну новину можна написати по різному. Якщо без потреби узагальнювати у кожному другому реченні (а саме це – узагальнення є найбільшим бічем українських авторів) то будь маленька аварія на бензоколонці запам"ятовується як великий безлад у цілому світі. Але я не хотів би тут заглиблюватися у технологічні питання письма.
Я хотів би звернутися до дописувачів НП. Якщо ви не Інтернет троль, не агітатор напівставки, не член українофобської веб-бригади, то чистота українського Інтернет для вас це як чистота води з крану. Не пишіть депресивно, не пишіть зло... Принаймні не робіть це кожного разу. Час від часу напишіть не про проблему, а про те, де її рішення. Про людей, які довкола вас і реально роблять щось крім деструкції (таких насправді багато). Напишіть скоріше про власний досвід, ніж про узагальнений досвід переписаний від інших. Пишіть максимально адресно, узагальнюючи лише у випадку крайньої потреби. Критичні узагальнення від непрофесіонала, без посилання на відповідні статистичні данні (як "уряд жахливий", "нікчемна опозиція", "здорових немає") звучать профанські і депресивно. Обережно з цим, ця зброя має дуже сильну віддачу.