| ||
![]() | ||
| Плюс. Але навіть тут неточно! "Куды я ходив?... никуды не ходив... с узлом? яким узлом?" Якщо це написати українським алфавітом – вийде: "Куди я ходів?... нікуди не ходів... с узлом? якім узлом?" ХодІв, якІм – замість И послідовно І Хоча українець так НІКОЛИ не говорить. Стрільче, так, неточно, але це писала людина, чиє вухо не звикло до української мови. В цілому, прийнятно, на мою думку. Чудова стаття.Чудовий приклад. И три мінуси. Ну знаєте, шановні! То вам і Лермонтов не догодив! У вас інші улублені автори! [ Стрілець: Это не режет ухо. И потом, Вы послушайте, например, черниговских украинцев – тоже не совсем украинский. К тому же Тамань не Винница, и там, тем более, возможно наречие, как на Кубани, к примеру. А главное, у Лермонтова нет издевательского, глумливого посыла – он просто передает звучание местной речи, в отличие от московских СМИ ("незалЕжный", "самостийный").Плюс. Але навіть тут неточно! "Куды я ходив?... никуды не ходив... с узлом? яким узлом?" Якщо це написати українським алфавітом – вийде: "Куди я ходів?... нікуди не ходів... с узлом? якім узлом?" ХодІв, якІм – замість И послідовно І Хоча українець так НІКОЛИ не говорить. Статье плюс. Чудовий приклад, який лише підтверджує давно відоме -сучасним перекладачам на російську не йдеться про віру передачу звучання, лише про про приниження хохлов... Про Тамань также (1838) у М.И.Цейдлера (про к-рого у Лермонтова: Русский немец белокурый\Едет в дальнюю страну,\Где косматые гяуры\Вновь затеяли войну...): "Хозяин мой...уселся тоже на завалинке. - А что, хозяин, – спросил я, – много ли приехало уже офицеров? - Нема, никого не бачив... Погода буде, – сказал он, помолчав немного. - А почему так? – спросил я. - А бачь, птыця разыгралась, тай жабы заспивалы." М.Ю.Лермонтов в воспоминаниях современников. М,"Художеств.литература", 1989, с.256 | "Проблема" языка: наживка для электората 906 Русскоговорящие украинские националисты... 896 Государство Украина не состоялось... 768 Русский язык получил государственный статус второго языка в Украине 689 Дмитро Чобіт: Макуха або Штрихи до політичного портрета "Блоку Юлії Тимошенко" 666 Андрій Іллєнко: Нотатки про соціал-національну революцію 664 | |
Ахіллесові п'яти революційСтрілець | 19.10.2009 13:36 Чому революції не виправдовують великих сподівань? |
| © 2007 - 2009, Народна правда © 2007, УРА-Інтернет – дизайн і програмування Передрук матеріалів дозволяється тільки за умови посилання на "Народну правду" та зазначення автора. Використання фотоматеріалів із розділу "Фото" – тільки за згодою автора. "Народна правда" не несе відповідальності за зміст матеріалів, опублікованих авторами. Технічна підтримка: support@narodnapravda.com.ua | | |